Kdo ví, co příjde? :-)

Rady zkušeného ďábla

Před lety (snad i patnácti, možná více) se mi na doporučení známých dostala do rukou kniha Rady zkušeného ďábla. Byla to pro mě novinka. Myslela jsem si, že je divné číst něco u ďáblovi a ještě k tomu jeho radách (může se to vůbec, není to nebezpečné???). Ale byla jsme ubezpečena, že je to skvělé čtení, jen se k tomu musí přistupovat s rozumem a vírou, aby člověk náhodou tomu zlému neuvěřil a neměl nakonec zmatek v hlavě. A hlavně číst vše s humorem a nebrat se moc vážné. Tehdy jsem z toho byla vykulená, nevěděla jsem, co si mám o tom myslet. Já, tehdy ve víře malé dítě, jsem z toho zmatek v hlavně měla, ale spíš díky těm protichůdným instrukcím :-)

Po letech mi ze čtení knihy zůstal v hlavně pocit, že to byla dobrá kniha, plná humoru, ale i něčeho dalšího, z čeho jsem neměla dobrý pocit. Tak jsem si řekla, že tomu musím přijít na kloub.

Tak jsem začala číst. Úvod se mi zdál trošku delší (nemám obecně ráda žádné úvody, předmluvy atd.), ale zpětně vidím, že byl užitečný, zejména pro lidi, kteří nejsou věřící.

A pak už to jelo. Zjistila jsem, že je kniha lepší, než jsem si na ni pamatovala. A že asi k ní musí člověk dozrát. Ne že by ji nemohl člověk číst kdykoliv, ale v každém životním období a "vyzrálosti ve víře" si z knihy vezme něco jiného a něco dalšího zase pochopí.

Je zde tolik pravd, ale zabalených do humoru, nadsázky, takže se to čte samo. Něco si musí člověk víc promyslet, s jinými věcmi třeba problém nemá. Pořád musím žasnout nad autorovou schopností vcítit se do druhých :-)

Tak kdybyste se chtěli o knize dozvědět něco víc (i s ukázkami), můžete si přečíst mou recenzi :-)

 

http://www.klubknihomolu.cz/103224/dopisy-z-pekla/

 

 

 

 

 

Zobrazeno 1065×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio